Thursday, March 5, 2015

Värisommittelu - Harmoniat ja kontrastit

Kun sommittelet teosta, sinulla on periaatteessa käytössä kaksi työkalupakkia: muodot ja värit. Muodot voidaan yksinkertaistaa kuvan peruselementteihin, pisteeseen, viivaan ja pintaan (ks. edellinen blogipostaus). Värien suhteen sinulla on käytössä väriharmoniat ja värikontrastit, joiden avulla saat teokseesi vakuuttavuutta.

Väriharmoniat ovat "sääntöjä", joiden avulla saat kuvaasi tasapainoa, rauhallisuutta ja harmoniaa. Värikontrastit taas ovat ristiriitaisempia ja hyödyntävät värien vastakkaisominaisuuksia.

Yksisävyharmoniassa käytetään nimensä mukaisesti vain yhtä sävyä. Tässä harmoniassa voit siis valita spetristä yhden sävyn, vaihdella sen valööriä ja kylläisyyttä, mutta et sävyä. Työstäsi tulee yksivärinen, ikäänkuin koko työ olisi värietty samalla värillä. Tässä harmoniassa on tärkeää tehdä tarpeeksi valööri/kylläisyys-muutoksia, että työ näyttää mielenkiintoiselta.

Yksisävyharmonia
Lähisävyharmoniassa voit valita väriympyrästä 1/3 ja käyttää näitä värejä (esim. kadmium, vihreä ja preussi) ja niiden valööri/kylläisyysvaihteluita. Lähisävyharmoniasta tulee hyvin tasapainoinen ja poikkeuksetta toimiva kokonaisuus.

Lähisävyharmonia

Vastasävyharmoniassa käytetään vain vastaväripareja ja niiden valööri/kylläisyysvaihteluita. Kannattaa miettiä kumpi väri teoksessa on hallitsevampi, niin saat työhösi mielenkiintoa.

Vastasävyharmonia
Värikontrastit eivät ole niin tasapainoisia kuin harmoniat. Niiden on tarkoitus luoda ristiriitaa kuvaan värien avulla. Vastasävyharmonia luetaan joskus kontrastiksi.

Valöörikontrasti on lähes sama kuin yksisävyharmonia, mutta siinä käytetään vain sävyn valööriasteikon ääripäitä.

Valöörikontrasti
Kylläisyyskontrasti (tai Kvaliteettikontrasti) on kontrasteista haastavin. Siinä työn mielenkiinto muodostuu kylläisyyseroista. Kaikkein puritaanisimmalla linjalla työn sävy ja valööri pysyvät samana, mutta vain kylläisyys muuttuu. Voit myös kokeilla tehdä työn, jossa kylläisyys on kaikkialla sama, mutta sävy ja valööri vaihtelevat. Teoksen onnistumisen voit testata katsomalla työtä mustavalkosuotimen läpi. Jos mustavalkokuvassa ei näy mitään, olet onnistunut! :)

Kylläisyyskontrasti





No comments:

Post a Comment